Gå till innehåll

Linné och Corona

Linnés Hammarby utanför Uppsala, en ödslig men solig vardag i april.

Undrar vad Carl von Linné hade sagt om Coronasituationen? Här är hans boning i Hammarby utanför Uppsala, vad som numera kallas för Linnés Hammarby. Jag var förbi där imorse och det såg alldeles öde ut. Inte så konstigt förstås, en måndag i april, men ändå vackert i morgonsol.

Linné grupperade ju naturen i tre riken: djur, växter och mineraler. Virus hade han ingen aning om, men det hade ingen annan heller på den tiden. Men även i nutida, moderna kategoriseringar räknas inte virus som levande varelser; de har bl a ingen egen metabolism utan är beroende av ett levande system som exempelvis djur (inklusive en själv om man har otur) för att göra nya kopior av dess arvsmassa.

Vi får fästa oss vid positiva ljuskällor, och idag kommer att bli en fin vårdag. Livet vaknar upp allt mer i naturen. Ta en sväng och gå i Linnés fotspår genom att njuta av vad naturen bjuder på just idag.