Gå till innehåll

Busy as a Bee

Idag (20 maj) är World Bee Day fick jag höra. Det måste man ju fira, speciellt eftersom det är samma vecka som Biologiska mångfaldens dag 22 maj. Idag var dessutom en fokusdag för bin och biologisk mångfald då jag höll en pedagogisk aktivitet på naturfritids på S:ta Gertruds skola i Sigtuna. Runt 40 barn gjorde (två) egna bihotell av vassrör samt en lite tuffare variant i träbitar som jag sågat i lagom långa bitar (från reglar) samt förborrat med ca 10 hål vardera. Barnen fick färglägga sina kreationer - grymt kul att se deras entusiasm och hur fina deras bihotell blev! Hursomhelst, filmklippet är från jobbet på naturskolan då jag tidigare under dagen förberedde allt. Det var dock inte förrän senare som jag såg vad som faktiskt händer under filmsnutten.

Tystnad. Tagning.
Action från bihotellet.

Den här honan av rödmurarbi (Osmia bicornis) har precis kommit tillbaka till bohålet det jobbar på. Till hennes fasa är det upptaget av ett annat bi som ligger där inne och slappar. Det är förmodligen en hane av rödmurarbi. Honan skrider till verket och börjar dra i hanen, som hon strax därefter lyckas få ut. Därefter kollar hon bohålet, går ut och vänder sig för att krypa in baklänges, lägger förmodligen en omgång pollenkorn som hon samlat från blommor i närheten, och börjar sedan arbeta vidare på den murvägg som kommer innesluta pollenbollen (med lite nektar) och det ägg hon lägger i cellen.

Snacka om full rulle. ”Busy as a bee” stämmer onekligen. Keep up the good work and have a happy World Bee Day!


Dela gärna!