Gå till innehåll

En ”törnekrona” på en ros

En sömntornstekel ligger bakom denna lustiga, men vackra utväxt på rosbladet.

Här kommer en ros till alla naturvänner! Men vad som är intressant med denna ros är utväxten; på bladet till nyponrosen sitter en gall som i sig är vacker som en fager blomma. Det är en sömntornstekel (Diplolepis rosae) som varit framme! Så här beskriver artfakta.se: ”Honan lägger ägg i knoppar av rosor. Knopparna utvecklas till så kallade sömntornsgaller vari larverna lever och äter av växtvävnaden.” Fiffigt va’?! Dessutom kan sömntornstekeln i sin tur parasiteras av andra steklar. Parasitsteklar, ofta väldigt små, är otroligt artrika och bara i Sverige finns det över 7200 arter parasitsteklar, vilket i runda slängar är en fjärdedel av alla fantastiska insektsarter i landet!